2014. július 11., péntek

Költői nyelv

Az utolsó két Caracteristicile limbajului poetic 

Ambiguitatea este o trăsătură a liricii contemporane. A kétértelműség a kortárs líra sajátja. Ea este realizată fără încărcătură de figuri de stil, efort sporit de descifrare a înţelesurilor. A stílusalakzatok halmozása nélkül valósul meg.
A lehető legjobb példa efajta kétértelműségre a következő mondat: Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico. Ezt Merániai János esztergomi érsek írta híres levelében dodonai kétértelműséggel.
Ez a mondat magyarul így hangzik:
A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

A szöveg kétféle, egymással ellentétes értelme csupán a vesszők alkalmazásával áll elő:
A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem. (nem kell megölni a királynét)
A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem. (meg kell ölni a királynét)
Bővebben erről itt.

Expresivitatea se realizează atât prin figuri de stil, imagini artistice, prin topică şi prozodie, cât şi prin modul specific al fiecărui poet de a folosi materialul lexical al limbii. A kifejezőkészség a stílusalakzatok, művészi képek, szórend és a verselemek összefonódása a költő nyelvezet-használata tekintetében.
Érthetőbben: minden írónak,költőnek saját stílusa van. Ha egy fogalmazást kell írnod egy adott témában, teljesen más lesz, mint a padtársadé, pedig ugyanarról írtok. Más a szóhasználatotok, az elképzelésetek. Vannak írók, akiket szeretsz, szívesen olvasol, másokat ki nem állhatsz. Van, aki pörgeti az eseményeket, csak kapkodod a fejed (Veronica Roth, Jules Verne), mások pedig nagy hangsúlyt helyeznek a leírásokra, a részletes bemutatásra (Jókai Mór, Liviu Rebreanu, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij).
Ha azt kéri a feladat, hogy mutasd be ezt a sajátosságot, keress olyan specifikus szókapcsolatokat, szóhasználatot, amivel nem találkoztál még. Ha ismertebb az író, tanultál már tőle, könnyebb lehet.

Sugestia este principala caracteristică a limbajului poetic simbolist, prin care, cu ajutorul simbolurilor şi al imaginilor artistice, este construit mesajul. A szuggesztió (sugalmazás) a szimbolisták sajátja. A szimbólumokon és költői képeken keresztül csak megvilágítanak gondolatokat, azok értelmezése már az olvasó feladata. Egy szimbolista soha nem mond ki konkrét dolgokat, csak sejtelmesen utal rá.
Nagyon jó példa erre Bacovia Plumb című verse. Itt találsz elemést róla.

Reflexivitatea este tendinţa de a filozofa pe marginea unei stări existenţiale
poetul se avântă în formule generalizatoare despre lume, viaţă, destin. A reflexivitás (visszahatás) a költő, író eszmefuttatása az élet nagy kérdéseiről, mint vilég, élet, sors, az élet értelme stb. Azért visszahatás, mert "saját magáról gondolkozik".
Példaként a magyar irodalomból Petőfi Sándor Egy gondoloat bánt engemet című versét lehetne említeni. A költő saját elmúlásáról elmélkedik, az élete értelméről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése