2014. július 4., péntek

Művészi képek

A művészi kép egy téma, gondolat konkrét leképeződése.
Egy példán keresztül talán érthetőbb: ha a téma a szerelem, a művészi kép nagyon változatos lehet: rózsaszín felhő, galambok, csókolózó párok, virágmotívumok, és lehetne a sort szinte a végtelenségig folytatni.

Imagini artistice

În sens larg, imaginea poate fi considerată forma concretă a unei idei artistice.

a) Natura imaginii artistice și recunoașterea ei.

După natura elementelor senzoriale care le compun, imaginile au fost clasificate în: vizuale, auditive, tactile, olfactive, gustative, chinestezice (= de mișcare) și sinestezice.

A művészi képek osztályozása az érzékszerveink alapján történik: vizuális (látványi), auditív (hallás), tapintási, szaglószervi, ízlelési, mozgásos, szinesztéziás.
A szinesztéziáról egy későbbi alkalommal fogok írni.

Imaginea artistică din literatură, spre deosebire de cea psihică, are un caracter concret senzorial, dar întemeiat pe valoarea noțională, deci generalizantă și abstractizantă, a cuvântului. Imaginea artistică nu se poate constitui decât prin facultatea de a reține și combina imagini psihice.

b) Analiza imaginii.

În terminologia literară, imaginea artistică este uneori sinonimă cu opera de artă în întregimea ei, alteori desemnează numai o viziune parțială sau unul dintre elementele concrete ale operei (un portret sau o descriere, de ex.); în sfârșit, imaginea artistica este utilizată ca noțiune generică pentru toți tropii și toate figurile de stil.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése